Preview ESL One Kuala Lumpur: Skiter, BOOM i SaberLight v akci!
i Zdroj: ESL
Esport Článek Preview ESL One Kuala Lumpur: Skiter, BOOM i SaberLight v akci!

Preview ESL One Kuala Lumpur: Skiter, BOOM i SaberLight v akci!

Michal Glückselig

Michal Glückselig

10. 12. 2023 12:00

Poslední prvoligový Dota 2 turnaj již klepe na dveře a je tedy na čase představit si jeho formát a všechny zúčastněné týmy.

Reklama

Formát ESL One Kuala Lumpur

ESL One Kuala Lumpur je posledním prvoligovým turnajem v Dotě 2 pro rok 2023 a zároveň pomyslným předkrmem před začátkem nového kompetitivního roku. Celá událost vypukne již zítra, tedy 11. prosince, a to konkrétně skupinovou fází. V ní se během následujících třech dní utká celkem 12 týmů, rozdělených do dvou skupin, o postup do playoff, přičemž dva nejhorší celky z každé skupiny se s turnajem rozloučí. Koncem týdne, tedy 15.-17. prosince pak proběhnou samotné playoffs, skládající se tak jako tradičně z horní i spodní části pavouka a grandfinále, jenž nabídne rozhodující klání v sérii na tři vítězné mapy.

O co se týmy utkají?

Týmy přitom budou mít motivaci snažit se nejen díky solidnímu prizepoolu, činícímu takřka 23 milionů korun, ale také kvůli takzvaným “ESL Pro Tour” bodům. Ty budou fungovat na podobném principu jako Dota Pro Circuit body. Celky s největším počtem EPT bodů obdrží přímou pozvánku na Riyadh Masters 2024, událost, která svým rozsahem minimálně dorovná The International. Kromě ESL One Kuala Lumpur se EPL body rozdají ještě na třech dalších prvoligových turnajích pod záštitou ESL, které proběhnou příští rok.

Skupina A

Preview ESL One Kuala Lumpur: Skiter, BOOM i SaberLight v akci!
i Zdroj: liquipedia.net

Skupina A nastavuje svým rozlosováním poměrně jasná očekávání. Hlavním favoritem na postup z prvního místa jsou zde západoevropští Gaimin Gladiators, stříbrní medailisté letošního The International, kteří jsou zároveň týmem s největším počtem trofejí z prvoligových turnajů. Na druhé příčce by se pak měli umístit východoevropští BetBoom. Těm sice mezinárodní pódium nikdy příliš nesvědčilo a žádný větší úspěch si na své konto doposud nepřipsali, jejich jediná další konkurence ve skupině, v podobě čínských Azure Ray, je však díky nedávným změnám v soupisce značně oslabená.

Domácí fanoušci budou pochopitelně upírat svůj zrak především na tým Secret, které reprezentuje Miroslav “BOOM” Bičan. Tato známá západoevropská organizace se sice pohybuje na pomezí první až druhé ligy, její postup do playoff je ale díky nízké konkurenci ve skupině A poměrně reálný. Jejich hlavními soupeři se stanou jihoasijští Blacklist International a jihoameričtí Wawitas Sagazes, papírově slabé sestavy, které se na ESL One Kuala Lumpur kvalifikovali zejména díky nedostatečným výkonům hlavních favoritů z jejich regionů. Na oba týmy by tak v rámci papírových předpokladů měli Secret stačit.

Skupina B

Preview ESL One Kuala Lumpur: Skiter, BOOM i SaberLight v akci!
i Zdroj: liquipedia.net

Skupina B nabídne o poznání vyrovnanější boj o postup. Přestože i zde najdeme favorizované týmy, jasného outsidera bychom zde hledali jen těžko. Celek s největší šancí na postup je ale nepochybně tým Liquid, a to navzdory absence Nety “33” Shapiry, který se na turnaj díky problémům s vízy nemohl dostavit. Jonáš “SaberLight” Volek je totiž více než vhodnou náhradou a svými výkony si v barvách jedné z nejúspěšnějších západoevropských organizací ostudu určitě neudělá. 

Souboj o druhé místo ve skupině by následně měl proběhnout mezi dvojicí čínských celků LGD Gaming a G2.iG, přičemž druhý ze zmíněných týmů by měl být díky nedávno uzavřenému partnerství s G2 Esports lehce favorizován. O poslední postupové místo by se pak měli poprat východoevropští 9Pandas společně s jihoafrickými Falcons. Výkony obou těchto manšaftů v poslední době nenaplňovala očekávání, favoritem každého domácího fanouška ale budou právě Falcons, díky Oliveru “Skiter” Lepkovi, jenž reprezentuje jejich barvy. Poslední místo by pak mělo patřit bývalé sestavě TSM, týmu Undying, který by na silnou konkurenci ze skupiny B neměl stačit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama